Att leva med glutenintolerans - Allergy Test Sweden

Det är allt vanligare och vanligare att folk har glutenintolerans. Det förekommer i stora delar av Sverige. Det finns dock en fördel med att fler inser att de inte tål gluten – det finns fler produkter att köpa som komplement till allt man missar när man inte kan äta gluten. Att produktutbudet ökar innebär ett enklare liv som glutenallergiker. Det innebär också att flera personer i omgivningen får upp ögonen av vad det faktiskt innebär att vara en glutenallergiker. Förr i tiden var det inte ett lika vanligt fenomen – restauranger och mataffärer innehåll oftast inte de basvaror som krävs för att en glutenallergiker inte ska slippa lida igenom dagarna med alla problem som kommer med allergier.

Till en början är det viktigt att identifiera om man faktiskt är glutenallergiker. Om du känner av besvär med hy, mage och ditt välmående så kan det vara värt att kolla upp. Problemet är att det inte finns något riktigt test för att se om det är just gluten man är allergisk mot. En bra sak kan vara att köra uteslutningsmetoden – testa olika saker som du misstänker kan vara anledningen att du mår dåligt, om du märker att du mår dåligt eller känner dig sämre av alla produkter som innehåller gluten så kan det vara ett bevis på att du inte tål gluten. Om du fortfarande har svårt att identifiera problemet så kan det vara bra att testa en gluten-fri diet under en period. Detta hjälper dig att uppleva livet utan gluten. Om du inte känner av några problem som du tidigare har gjort så kan det vara en indikation på att du är en glutenallergiker.

Det kanske känns konstiga att diagnostisera sig själv med glutenallergi. Även om man inte har haft problem med det innan så är det inte omöjligt att det uppstår ifrån vad som känns som ingenstans. Våga prova dig själv och se, det kommer kännas mycket bättre om du äter rätt och slipper få besvär bara genom maten du äter.

Vad är viktigt att fokusera på med glutenintolerans då? Fokusera på vad du kan äta istället för på vad du inte kan äta. Oftast kan det kännas jobbigt att exludera så många maträtter ifrån ditt vardagliga matintag – använd då en positiv strategi genom att fokusera på vad du kan äta. Det kommer att hjälpa dig i längden, och det kan faktiskt vara riktigt gott.

Läs på om gluten-fria alternativ. Om du är allergisk så bör du ta bort all diet som innehar något typ av gluten, därför är det viktigt att vara påläst med vad du kan och inte kan äta. Det kommer underlätta för dig själv och det kommer bli mycket enklare att veta vad du kan och inte kan äta. Du kan också ta reda på vilka restauranger som serverar glutenfri mat – testa dem och kom ihåg dem. Vem vet? Det kanske är din nya favoritrestaurang. Det finns många saker man kan göra som glutenallergiker, det viktigaste är att man inte ser till begränsningarna utan lever som man brukar leva – fast med annan mat bara.

En medlem av Allergy Test Sweden-teamet skrev den här artikeln. Vårt team består av kvalificerade nutritionister och läkare som arbetar nära våra labbanläggningar.

Läs mer om oss på vår 'Om Oss' sida.

Handla med trygghet


iso-image
cma-image
ce-image
gdpr
trusted-shops-image