Olika alternativ för dig som inte äter ägg - Allergy Test Sweden

Ägg är en grundingrediens för mycket som har med matlagning att göra – det kan vara allt ifrån förrätter till efterrätter. Ägg används till det mesta helt enkelt. Det är en nyttig, billig ingrediens som oftast används för att binda olika sorters maträtter och bakverk. Det finns dock vissa som inte äter ägg – aningen så kan man vara allergisk, man kan vara vegan, eller så har man helt enkelt valt att sluta. Poängen är att en högst användbar ingrediens försvinner. Vi har samlat lite olika ingredienser man kan använda som ett substitut för ägg – varje sig du ska baka eller laga mat så kan dessa användas för att göra maten extra krämig utan att du får en allergisk chock eller bryter mot dina vegan-löften.

Om du som nybliven allergiker eller vegan precis har insett att ägg används till nästan allting så förstår vi dig – det används till väldigt mycket. Här är dock några ingredienser som kan användas istället för ägg när du bakar:

Äpplemos. Det kanske låter konstigt men det funkar faktiskt perfekt till bakning. Ersätt ett ägg med ¼ glas av äpplemos när du bakar så ska du se att det knappt är någon skillnad mellan ägg och äpplemos när kakan är färdig. Ibland kan du även blanda det med bakpulver för att få till rätt konsistens. I många fall är äpplemos ganska sött, vilket innebär att du kan dra ner på sockret i bakelse – en kaka med mindre socker och samma smak, bara för att du använder en annan ingrediens än ägg. Låter nästan för bra för att vara sant, men det är det inte.

En annan naturlig råvara du kan använda istället för ägg är en vanlig banan – ja du hörde rätt, en helt vanlig banan. Det fungerar alldeles utmärkt. Använd ungefär en halv banan för att motsvara ett helt ägg. En fotnot: att lägga till banan innebär oftast att bakelsen får en mild banansmak – om du inte har några problem med det så kommer det fungera alldeles utmärkt, annars finns det andra ingredienser att föredra.

Chiafrön är ett annat substitut till ägg. Den som har använd det förut vet att i kombination med vatten blir det väldigt krämigt, vilket tillåter det att vara en perfekt bas för bakning – samtidigt som det är nyttigt. För dig som inte har testat förut: chiafrön och vätska klibbar ihop sig och sväller, det blir en väldigt mjuk och krämig konsistens – testa! När vi ändå pratar om frön, man kan även använda sig av krossade linfrön blandat med lite vätska. Det innebär ungefär samma effekt som med chiafrön – en klibbig vätska som funkar perfekt som äggersättning. Fördelen med linfrön är att det inte smakar lika mycket. Det finns en risk att chiafrön tar över smaken lite, så för dig som letar efter en anonym smak så är linfrön det bästa alternativet.

Detta är bara få av de alternativ som finns för att ersätta ägg, det finns väldigt många mer. Och det kanske låter konstigt, men det är väldigt gott, så var inte rädd för att prova – du kommer inte ångra dig.

En medlem av Allergy Test Sweden-teamet skrev den här artikeln. Vårt team består av kvalificerade nutritionister och läkare som arbetar nära våra labbanläggningar.

Läs mer om oss på vår 'Om Oss' sida.

Handla med trygghet


iso-image
cma-image
ce-image
gdpr
trusted-shops-image