Hejdå hösnuva: Så slipper du allergier under Midsommar - Allergy Test Sweden

Sommaren är en årstid som många ser fram emot hela året. Det är en tid för utomhusaktiviteter, grillkvällar och lata eftermiddagar då man njuter av solen. För dem som lider av hösnuva kan sommaren tyvärr också vara en säsong av elände. Nysningar, rinnande näsa och kliande ögon som kommer med denna vanliga allergi kan göra det svårt att njuta av alla de saker som gör Midsommar så härlig. Men oroa dig inte, det finns sätt att hantera hösnuvesymtom och ändå njuta av allt som säsongen har att erbjuda.

I den här artikeln delar vi med oss av expertråd om hur du håller hösnuva under kontroll och får ut det mesta av dina midsommardagar. Från att undvika utlösande faktorer till att använda naturläkemedel, vi har allt du behöver veta. Så låt inte hösnuva förstöra din sommar – läs vidare för att få tips om hur du håller dig symptomfri och njuter av säsongen till fullo!

När är midsommar?

Innan vi dyker in i allergier är det viktigt att förstå när midsommar faktiskt inträffar. Midsommar är en av de mest kända svenska högtiderna och firas alltid på en fredag mellan 19 och 25 juni. I år firas det den 21 juni! Midsommar är en tid att fira sommaren och dagen är den längsta på året. Många svenskar firar med midsommarstång, blommor, mat och dryck. Men för den som lider av allergier kan midsommar vara en tuff tid.

Att förstå hösnuva

Hösnuva är en vanlig allergi som orsakas av pollen från växter, träd, gräs och ogräs. När pollen kommer i kontakt med näsan, ögonen eller halsen på en allergisk person kan det orsaka en allergisk reaktion.

Vanliga symtom på hösnuva

Symtom på hösnuva kan variera från person till person. Vissa människor upplever bara lindriga symtom, medan andra kan ha svårare symtom som påverkar deras dagliga liv. De vanligaste uppgifterna om pollenallergi inkluderar:

  • Nysningar
  • Rinnande näsa
  • Kliande ögon
  • Nästäppa
  • Klåda i halsen

Tips för att förebygga hösnuva i midsommar

Om du lider av hösnuva kan följande tips hjälpa dig att undvika symtom och njuta av midsommar utan problem:

1. Undvik triggers

Försök att undvika att vara utomhus under perioder med hög pollen, som vanligtvis är på morgonen och tidigt på kvällen. Håll dig inomhus när det blåser och är torrt, eftersom det kan förvärra pollenproblemen. Om du måste vara utomhus, överväg att bära en mask och solglasögon för att skydda dig mot pollen.

2. Tvätta kläder och lakan ofta

Pollen kan fastna på kläder och sängkläder. Att tvätta dina kläder och lakan ofta kommer att minska pollennivåerna. Tvätta håret innan du går och lägger dig för att undvika att pollen fastnar i håret och på kudden.

3. Använd medicin

Det finns många olika typer av mediciner som kan hjälpa till att lindra hösnuvasymptom, inklusive antihistaminer och nässprayer. Om du vet att du kommer att exponeras för pollen, ta medicinen i förväg för att förhindra symtom.

4. Använd naturläkemedel

Det finns också många naturliga botemedel som kan hjälpa till att lindra hösnuvasymptom. Några av de mest populära inkluderar honung, örter och nässpolning med saltvatten.

Hur man testar hösnuva

Om du misstänker att du har hösnuvasymptom kan du testa dig för att få en säker diagnos. Våra hårprover ger dig snabba och exakta resultat för att lära dig mer om din kropp. Se våra tester här.

Slutsats: Njut av en midsommar utan hösnuva

Hösnuva kan vara jobbigt, men det behöver inte förstöra midsommar. Genom att följa tipsen i den här artikeln kan du undvika triggers och hantera symtom så att du kan njuta av allt som midsommar har att erbjuda. Kom ihåg att det finns många olika behandlingsalternativ för hösnuva, och med rätt strategier kan du ha en sommar utan hösnuva och njuta av allt som midsommar har att erbjuda!

En medlem av Allergy Test Sweden-teamet skrev den här artikeln. Vårt team består av kvalificerade nutritionister och läkare som arbetar nära våra labbanläggningar.

Läs mer om oss på vår 'Om Oss' sida.

Handla med trygghet


iso-image
cma-image
ce-image
gdpr
trusted-shops-image