Testa dig för glutenintolerans som svensk, i Sverige - Allergy Test Sweden

Vart du än tittar idag du så finns det massor av diskussioner som pågår kring gluten och glutenkänslighet.  Det går att hitta på bloggar, där folk skriver om det som ett brinnande ämne, men även artiklar frågan läkare som kommer med nya rapporter varje år.

Men är glutenkänslighet verkligen något du behöver oroa dig för? Speciellt som svensk?   Många vet nog inte om det, men svenskar är det folk i västvärlden som lider mest av glutenintolerans.

En mängd nya forskningsstudier har slagit fast att det här med glutenintolerans bör tas på största allvar.  I själva verket så har vi på senare tid sätt en framväxande forskning om gluten och dess negativa effekter på hälsa, inklusive effekterna på våra hjärnfunktioner.

En snabb titt på gluten

Gluten är ett klibbigt protein som finns i ett antal korn som hjälper till att binda ihop saker och ting, tillsammans.  I grund och botten fungerar det som ett “lim” som hjälper brödet att hålla sin form, och ger såserna sin härliga konsistens, och konserverat kött och många kryddor sin mjuka konsistens.

Gluten är ständigt närvarande i våra livsmedel idag, och återfinns i allt från havre, kli och flingor – till det allt så inte uppenbara – ketchup, sojasås, tuggummi och salladsdressing.  Sanningsenligt om du äter något typ av bearbetat livsmedel, kommer du sannolikt att äta gluten.

Du kan hitta mer information om gluten genom ett par enkla Google-sökningar.

Intressant nog är glutenfria livsmedel en av de snabbast växande sektorerna i näringsmässiga världen idag – och det med goda skäl.  Om du är glutenintolerant och ändå fortsätter att konsumera produkter som innehåller gluten, finns det en stark sannolikhet att vissa aspekter av din hälsa kommer att drabbas.

Beställa hem test mot glutenintolerans

Som framhållits ovan – är gluten inte något vi alla bör vara rädda för.  Det är endast omkring 35–40% av befolkningen som upplever glutenkänslighet.  Dock som vi var inne på innan så är just svenskar de folk i väst som lider mest av glutenintolerans.

Och det är svårt nog att veta vilken del av befolkningen man tillhör. Är det 60–65% av befolkningen som tål gluten eller är man en del av 35–40% av befolkningen som inte gör det. Och om du är svensk, är risken då ännu större?  Det är alltså viktigt att vi alla som individer går till botten med problemet och försöker reda ut det med de bästa lösningarna som finns tillgängliga.

Lyckligtvis finns det många sätt att testa sig, och det bäst som (åtminstone i dagsläget) vi anser är att beställa ett allergitest på nätet, snabbt, smidigt och enkelt.

Och den häftiga delen med denna lösning är.  Att du faktiskt kan göra testet helt själv.  Du beställer enkelt från hemsidan och utför testerna själv, i hemmet. Sedan skickar du tillbaka testet till labbet och får resultatet några veckor senare.

Sammanfattning

Glutenintolerans är ett vanligt förekommande tillstånd. Det är även något som många idag går runt med utan att ha en blekaste aning om det.  Testar du dig positivt för glutenkänslighet och du fortsätter att äta gluten-innehållande livsmedel, så riskerar din hälsa att kraftigt försämras.

Lyckligtvis behöver vi inte längre att gissa oss fram eller för den delen spekulera om glutenkänslighet och intolerans.  Med testerna tillgängliga idag, kan vi vara säkra på om det finns ett glutenproblem eller inte.

Om du är intresserad av att optimera din prestanda och förhindra framtida problem med din hälsa, ta då och testa dig nu.

En medlem av Allergy Test Sweden-teamet skrev den här artikeln. Vårt team består av kvalificerade nutritionister och läkare som arbetar nära våra labbanläggningar.

Läs mer om oss på vår 'Om Oss' sida.

Handla med trygghet


iso-image
cma-image
ce-image
gdpr
trusted-shops-image