Allergi eller Intolerans?
Skillnaden mellan allergier och överkänslighet är enkel.Känslighet, allergi eller intolerans? Vad du behöver veta.
Vad exakt är en intolerans?
- Kroppen saknar de nödvändiga matsmältningsenzymer (na) för viss mat och kan därför inte smälta artikeln ordentligt eller effektivt ta näringsämnen från det. En känslighet som följd av överkonsumtion eller överexponering.
- Många symtom är resultatet av en känslighet för ett visst ämne. En känslighet kan uppstå från överkonsumtion eller överexponering för ett ämne.
Ta reda på om du har en allergi eller en känslighet för ett livsmedel eller icke-mat ämne, köp vårt test idag.
Ta reda på om du har en allergi eller en känslighet för ett livsmedel eller icke-mat ämne.
Allergi eller intolerans. Vad är skillnaden?
Hur man upptäcker allergier
Vanliga allergiska reaktioner kan inkludera lokaliserad svullnad (dvs i halsen eller tungan), utslag, eller andningssvårigheter. Jordnötter, skaldjur, ägg och soja är bland några av de vanligaste allergierna.
I jämförelse, är en intolerans inte så svår och omedelbar som en allergi. Dessa symtom kommer gradvis; allt från 30 minuter upp till en 48 timmar senare. Symtom som huvudvärk, uppblåsthet, lokaliserad klåda eller hudirritationer såsom eksem, överdriven slemproduktion, ökad gasbildning, diarré och trötthet.
Diagnostisera allergi
IgG matallergier är i allmänhet mindre allvarliga än IgE födoämnesallergier och typiska symtom kan omfatta; huvudvärk och illamående, kramper och hyperaktivitet. Dessa kan uppstå timmar eller dagar efter den felande maten har intagits. Graden och allvaret med ett symtom varierar på grund av den genetiska uppbyggnaden av individen. IgG matallergier behandlas vanligen genom att ta bort livsmedel från kosten som skapar problem och genom att hjälpa matsmältningen med probiotika.