Allergi eller Intolerans? - intolerans testa - Testa din intolerans?

Allergi eller Intolerans?

Skillnaden mellan allergier och överkänslighet är enkel.

Känslighet, allergi eller intolerans? Vad du behöver veta.

En Intolerans är när kroppen reagerar negativt när den utsätts för vissa ämnen. Detta bör inte förväxlas med allergi, vilket är en mer allvarlig reaktion och tenderar att vara ett livslångt.

Vad exakt är en intolerans?

En allergi är kroppens oförmåga att smälta ett ämne ordentligt, om detta är en Födoämnesallergi eller en miljöfaktor (en icke-Födoämnesallergi). Överkänslighet kan uppstå på grund av ett antal skäl, de två vanligaste är:

  • Kroppen saknar de nödvändiga matsmältningsenzymer (na) för viss mat och kan därför inte smälta artikeln ordentligt eller effektivt ta näringsämnen från det. En känslighet som följd av överkonsumtion eller överexponering.
  • Många symtom är resultatet av en känslighet för ett visst ämne. En känslighet kan uppstå från överkonsumtion eller överexponering för ett ämne.

Ta reda på om du har en allergi eller en känslighet för ett livsmedel eller icke-mat ämne, köp vårt test idag.

Ta reda på om du har en allergi eller en känslighet för ett livsmedel eller icke-mat ämne.

Allergi eller intolerans. Vad är skillnaden?

Skillnaden mellan allergier och överkänslighet är enkel; i de flesta fall är allergier främst ärftliga och något du har för livet. Många barn och spädbarn lider av allergier mot nötter, jordnötter, ägg och mejeriprodukter. Dock så kommer man de flesta gånger att växa ur den här typen av barnallergi. En allergi kan dock ändra beroende på kost och livsstil. Du kan arbeta med din allergi för att minska den och även eliminera den.

Hur man upptäcker allergier

Allergier upptäcks genom att mäta antalet Immunoglobulin E (IgE) i blodet, eftersom dessa särskilda blodceller hjälper till att bekämpa allergier. Om du har allergi mot vissa livsmedel eller icke-mat ämnen, börjar din kropp att reagera när den kommer i kontakt med dem.

Vanliga allergiska reaktioner kan inkludera lokaliserad svullnad (dvs i halsen eller tungan), utslag, eller andningssvårigheter. Jordnötter, skaldjur, ägg och soja är bland några av de vanligaste allergierna.

I jämförelse, är en intolerans inte så svår och omedelbar som en allergi. Dessa symtom kommer gradvis; allt från 30 minuter upp till en 48 timmar senare. Symtom som huvudvärk, uppblåsthet, lokaliserad klåda eller hudirritationer såsom eksem, överdriven slemproduktion, ökad gasbildning, diarré och trötthet.

Diagnostisera allergi

Den vanligaste metoden för att diagnostisera allergier är med ett enkelt blodprov, som brukar testa IgE eller IgG-nivåerna i blodet. IgE-allergier är ett omedelbart svar på ett främmande ämne som har kommit in i kroppen. Dessa främmande ämnen kan komma från mat eller så kan det komma från inandning. IgE-allergier kan orsaka mycket allvarliga symtom som andningssvårigheter, svullnad och utslag. I allvarligare fall kan IgE reaktioner leda till anafylaktisk chock.

IgG matallergier är i allmänhet mindre allvarliga än IgE födoämnesallergier och typiska symtom kan omfatta; huvudvärk och illamående, kramper och hyperaktivitet. Dessa kan uppstå timmar eller dagar efter den felande maten har intagits. Graden och allvaret med ett symtom varierar på grund av den genetiska uppbyggnaden av individen. IgG matallergier behandlas vanligen genom att ta bort livsmedel från kosten som skapar problem och genom att hjälpa matsmältningen med probiotika.

Läs mer om våra tester. Det är lätt att beställa ditt egna test idag.

Handla med trygghet


iso-image
cma-image
ce-image
gdpr
trusted-shops-image